Haptonomie

Het begint met voelen

Ons lichaam vertelt ons van kinds af aan al, over hoe wij er aan toe zijn. Ons lichaam is “drager” van gevoelens en heeft een goed geheugen voor gevoelservaringen. Daarom voelen wij ons bij bepaalde mensen op ons “gemak”, terwijl het gezelschap van andere mensen juist lichamelijke spanningen kan oproepen. Kortom: mensen worden als “voelers” geboren. Het is veel waard als wij die kwaliteit blijven behouden tijdens het opgroeien en we niet louter “denkers” worden. Haptonomie waarborgt die oerkwaliteit van het voelen.

Aanraken

In de haptonomie staat de gevoelsmatige wisselwerking tussen mensen centraal. Haptonomie is afgeleid van de Griekse woorden hapsis (tast) en nomos (leer).
Aanraken en aangeraakt worden zijn bij de haptonomie erg belangrijk; zo ook aspecten als

  • nabijheid,
  • gevoel voor afstand en
  • veiligheid.

Iedereen weet uit ervaring dat aanraken een heel directe manier van communiceren is. Denk aan hoe wij elkaar begroeten of troosten.

Voor baby′s is aangeraakt worden zelfs van levensbelang, heeft onderzoek aangetoond. De manier waarop je aangeraakt wordt zegt iets over de kwaliteit van het contact. De aanraking kan een appèl doen op de emotionaliteit: je voelt je erdoor geraakt.