Ineke Los – de Mare

Ineke Los – de Mare

Ik ben Ineke Los-de mare (1953), ik ben getrouwd en wij hebben 2 kinderen en 3 kleinkinderen. Ik ben opgeleid als fysiotherapeut en ben gefascineerd door de samenhang van lichaam en geest in de mens.

Met mijn man samen heb ik 3 jaar in Zambia gewoond en heb daar veel geleerd van een heel andere manier van leven door veel contact met Zambiaanse vrouwen. Zij lieten me zien hoe zij met elkaar omgingen, als individu, maar ook als groep en familie. Zij kennen de kunst van het leven in het hier en nu en maken daar iets moois van voor zover het mogelijk is.  Ik ben daar ook voor het eerst zwanger en moeder geworden. Deze periode heeft grote invloed gehad op mijn verdere ontwikkeling.

Mijn enthousiasme voor mijn vak Haptotherapie is gegroeid omdat ik gemerkt heb dat het voelen in het hier en nu, vaak zo blij maakt. Het contact dat er samen aangegaan wordt, doet goed, en geeft kracht. Het maakt vitaal, waardoor je datgene wat je te dragen hebt ook beter kan dragen. Respect voor elkaars grenzen speelt daar een belangrijke rol in.

Doordat ik een dochter heb die heel slecht ziet, heb ik veel evaring in het omgaan met mensen met een visuele handicap. Ik heb gemerkt dat Haptonomie en Haptotherapie een bijdrage kunnen leveren in het omgaan met deze handicap. Het leren vertrouwen op het voelen d.m.v. de tast is niet alleen naar buiten noodzakelijk, maar ook naar binnen. Het leren luisteren naar de signalen van je eigen lichaam. Het leren uitgaan van je eigen kracht en hierop vertrouwen

Ik verzorg regelmatig cursussen over “Het omgaan met ruimte voor jezelf en het aangeven van grenzen”. Het gaat om eigen veerkracht en draagkracht. Ik benader dit vanuit mijn ervaringen in de haptotherapiepraktijk.

Als aanvulling op de Haptotherapie heb ik de opleiding systemisch werk “familieopstellingen” gevolgd. Daarna ben ik me meer gaan specialiseren op het gebied van trauma-verwerking  o.a. door de opstellingen-methode van F. Ruppert. Deze methode integreer ik op een individuele manier in de Haptotherapie, als het gewenst en passend is. Met collega Margaret Steeman begeleid ik bijeenkomsten waarin we werken met groepsopstellingen, waarin het eigen verlangen (om iets te veranderen) als uitgangspunt geldt. Deze bijeenkomsten vinden plaats op nader te bepalen plek op afspraak. Je kan je belangstelling hiervoor kenbaar maken.

Achtergrond

Ik heb als fysiotherapeut een aantal jaren in een verpleeghuis en daarna in een groepspraktijk gewerkt en vervolgens ben ik een eigen praktijk gestart in 1992.

Als student van de opleiding fysiotherapie ben ik tijdens mijn stage al geboeid geraakt door de haptonomie. In 1982 ben ik een basisopleiding haptonomie gaan doen en heb de verworven vaardigheden en kennis geïntegreerd in de fysiotherapie. In 1994 heb ik de opleiding voor Haptotherapie afgerond, en werd ik GZ-Haptotherapeut.

Ik ben toen, naast de eigen fysiotherapiepraktijk, met een praktijk voor Haptotherapie gestart.

Daarna heb ik me geschoold in de Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding. Ik heb me speciaal toegelegd op het begeleiden van vrouwen die veel angst hebben voor de bevalling. In het kader hiervan heb ik meegewerkt aan een wetenschappelijk onderzoek van dhr. G. Klabbers.

Voor verdere verdieping in de Haptotherapie heb ik veel na- en bijscholingen gevolgd bij de Academie voor Haptonomie in Doorn en ook bij het ITH in Nijmegen.

In het kader van samenwerking met andere hulpverleners heb ik in 2014 de module “DSM IV-TR in de praktijk” bij het Dutch University College afgesloten.

Momenteel doe ik de opleiding voor Haptonomische Relatie-begeleiding.

Opleidingen

Nascholing Haptotherapie en relatiebegeleiding (Nijmegen)
Nascholing Haptotherapie en omgaan met verlies, rouwverwerking. (Nijmegen)
Masterclas Ted Troost
DSM IV in de praktijk”, psychopathologie verdiepingscursus (Amersfoort)
Haptonomie met groepen (Nijmegen)
Masterclasses Interakt Tiel
Veel seminars gevolgd van dr. Franz Ruppert (München)
Werken met opstellingen in individuele begeleiding (Tiel)
Opleiding Breek de Stilte 1,2,3 (Tiel)
Opleiding Meergenerationele trauma/opstellingen volgens dr. F. Ruppert bij Interakt  in Tiel
Opleiding Systemisch Werk volgens B. Hellinger (Hilversum)
Nascholing Haptotherapie en re-integratie (Nijmegen)
Nascholing Haptotherapie en Trauma, deel 1 en 2 (Doorn)
Nascholing Haptotherapie en Burn-out (Doorn)
Nascholing Haptotherapie en groepen (Nijmegen)
Certificaat Haptonomische Zwangerschapsbegeleiding 1998 (Doorn)
Diploma Opleiding β Haptotherapie (Doorn en Nijmegen) 1988/1994
Opleiding α Haptonomie (Rotterdam) 1981/1983
Diploma Fysiotherapie (Haarlem) 1976