Opstellingen

Je verlangen opstellen

Naast Haptotherapie maak ik ook gebruik van de opstellingsmethode*. Dit kan met een groep of individueel. Je kan een “doorkijkje” krijgen in het systeem dat opgesteld wordt. Het systeem kan een familie- of organisatiesysteem zijn waar je deel van uit maakt of bij betrokken bent.

Stel dat je een vraag hebt over je gezondheid, over je werk, gevoel of relaties, en je wilt daarin iets veranderen, dan kan een opstelling misschien helpen en je inzicht geven in het één en ander. Om hierin iets te openen voor jezelf is er moed nodig om je uit te spreken in iets dat je graag zou willen (veranderen)

Je probeert samen met de begeleider je verlangen (je vraag)  te formuleren in één zin. De woorden in deze zin gebruiken we dan als uitgangspunt voor de opstelling.

Individueel

Als we er in de individuele praktijk mee gaan werken, dan kunnen voorwerpen, vloerkleedjes, poppetjes gebruikt worden hiervoor.  In de opstelling ga je de ontmoeting aan met je zelf. De opstelling is als een soort spiegel, waarin je kijkt. Het reflecteert datgene wat er in jou omgaat. Vaak krijg je, door te kijken, meer helderheid welke stappen je zou kunnen zetten om verder te komen met je vragen, verlangens. Je zal bijvoorbeeld kunnen zien wat er nodig is om met je eigen “Ik-kracht” stappen te zetten om meer van je verlangen te verwezenlijken.

Groep

In een groepsopstelling werken we met personen die in verbinding gaan met woorden of delen van je zelf.

*Het opstellen van Het Verlangen is een de methode die  dr. Franz Ruppert  heeft uitgewerkt. Het is gebaseerd op trauma- en hechtingstheorieën.

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.

Sören Kierkegaard